Понеділок, 29.04.2024, 08:15
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Установка Windows 7 Івано-Франківськ 0677342846

Меню сайта
Форма входа
Категории раздела
Поиск
Календарь
«  Травень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архив записей
Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz
  • Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Главная » 2012 » Травень » 11 » Україна вслід за Європою переходить на цифрове телебачення
    09:16
    Україна вслід за Європою переходить на цифрове телебачення
    11 Травня 2012, 8:08
    Новини Суспільство

    Телевізія йде в «цифру»


    Поділитись





    Україна вслід за Європою переходить на цифрове телебачення. «Ми не можемо стояти осторонь цього процесу. Хоча б тому, що коли не переходитимемо на цифрове телебачення, то принаймні прикордонні частоти, які є у нас, будуть відходити до інших країн, — підкреслює представник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення в Івано-Франківській області Ігор МАСЛОВ.

    — Плюс до того, це вимога часу, це вже навіть не майбутнє. Цифрове телебачення — це реальність, його вже сьогодні можна бачити».
    онцепція цифрового телебачення, за його словами, проста — відкрити можливість людям незалежно від того, де вони живуть — у столиці чи, наприклад, у с. Старих Кутах на Косівщині, дивитися однакову кількість каналів. Абсолютно безплатно і справді доброї якості. «Бо сьогодні навіть в Івано-Франківську один канал показує краще, інший — «сніжить», на третьому — звук поганий... І ми змушені для одних каналів купувати одну антену, для других — підбирати другу. У «цифрі» такого немає, — наголошує І. Маслов. — Можу це підтвердити, бо сам удома вже дивлюся цифрове телебачення на звичайній антені».


    Редакція «Галичини» попросила І. Маслова детальніше розповісти нашим читачам про те, що потрібно для того, аби підключитися до цифрового телебачення, які канали вже нині можна переглядати у цифровому форматі і які мають з’явитися у найближчій перспективі. І, звичайно ж, окрему увагу приділити темі безплатного забезпечення тюнерами для перегляду цифрового телебачення малозабезпечених краян. Їх їм куплять за кошти Держбюджету. А от що і коли слід зробити для цього, читайте в інтерв’ю.

    2012-й — рік
    паралельного мовлення

    - Ігоре Вадимовичу, як ви зауважили, жителі Івано-Франківщини вже сьогодні можуть дивитися телепрограми в цифровому форматі. Чи в усіх населених пунктах?

    — Для трансляції телепрограм у цифровому форматі на Прикарпатті змонтовано і вже запущено в дію чотири передавачі — в Івано-Франківську, в с. Малій Тур’ї Долинського району, в с. Дебеславцях на Коломийщині та в с. Рокиті Великій, що поблизу Яремча. Встановлене обладнання, за інформацією, яку маю, наразі покриває понад 80 відсотків території області. А 2012-й, згідно з планом запровадження цифрового телебачення в Україні, оголошений роком паралельного мовлення — і аналогового, і цифрового телебачення. І одне з найважливіших завдань цього етапу — домогтися, щоб до кожного населеного пункту Прикарпаття надходив високоякісний сигнал. Цю технічну роботу тепер і ведуть спеціалісти. Після завершення моніторингу якості прийому цифрового сигналу, вони, якщо будуть проблеми, шукатимуть конкретні технічні рішення — підсилюватимуть потужність передавачів чи, за крайньої необхідності, можуть навіть перенести саму вежу.


    - Скільки каналів уже представлено в цифровому форматі?
    і скільки їх буде загалом? 

    — У «цифрі» наразі можна дивитися 26 каналів. Ще шість з’явиться до вересня. А загалом буде 32 канали. Всі вони, підкреслюю, виключно українські. 28 із них — загальнонаціональні. Їх зможемо переглядати по всій країні, в яку б область не приїхали. Канали різнопланові — дитячі, музичні, спортивні, фінансові, про погоду. На одному з них демонструватимуть кінофільми... А останні чотири канали — це так званий регіональний мультиплекс. Ними якраз і відрізнятиметься телебачення на Івано-Франківщині і, наприклад, на Львівщині або Дніпропетровщині.

    - Які канали на цифровому телебаченні не можуть бачити всі ті, хто користується нині аналоговим телебаченням і програму якого щотижня публікує «Галичина»?


    — Наприклад, «Піксель» — український дитячий канал. Нещодавно з’явився канал «Хокей», що пропагує спорт загалом і хокей зокрема. Зауважу: досить цікавий канал. Є «МТВ Україна» — музичний канал. Незабаром має вийти в ефір новий канал про фінанси, засновник якого — Нацбанк України. З наших місцевих каналів у цифровому форматі можна дивитися телепередачі ОТБ «Галичина», а також «РАі» — це бурштинська компанія, яка отримала ліцензію на право транслювати свої програми на території всієї Івано-Франківщини. До вересня в ефір повинні вийти і телепрограми обласної держтелерадіокомпанії (ОДТРК). Зауважу, що Івано-Франківщина досі залишається єдиною областю в Україні, де немає обласного державного телебачення, є лишень радіомовлення.

     

    Телевізор, антена
    плюс спеціальний тюнер

    - Ігоре Вадимовичу, що потрібно мати кожному з нас, окрім телевізора, аби дивитися цифрове телебачення? І, до речі, які телевізори приймають «цифру»?

    — Сигнал можна приймати на будь-який сучасний телевізор. Не чорно-білий, звісно, й не геть старих моделей, але спеціально купувати новітні, із вбудованим цифровим тюнером, не потрібно. Важливо, щоб у телевізорі були гнізда, які з допомогою так званого тюльпана — з’єднання проводів з жовтим, червоним і білим позначенням — дозволяють підключати його до тюнерів кабельного або супутникового телебачення, DVD-програвачів тощо. Другий елемент — антена. Цифровий сигнал приймає звичайна зовнішня, а то й кімнатна антена, якщо живете не надто далеко від передавача. Зауважу, що годяться всі антени — як вітчизняного виробництва, так і польські, китайськіѕ А також стандартні зовнішні колективні антени, які стоять на дахах багатьох багатоповерхівок в Івано-Франківську та інших містах краю. Єдиний прилад, який потрібен додатково, — це «СЕТ-топ-бокс». Власне це тюнер.

    - Відомо, що для перегляду телепрограм у цифровому форматі потрібен цілком конкретний тюнер. Чи такі «СЕТ-топ-бокси» є  вже у продажу? Де їх знайти і які саме тюнери запитувати у продавців?

    — Насамперед потрібно знати, що для прийому цифрового телебачення необхідний «СЕТ-топ-бокс» виробництва виключно компанії «STRONG». На тюнері має бути маркування DVB і, неодмінно, T2. На Івано-Франківщині їх уже фактично в усіх районних центрах продає офіційний дистриб’ютор компанії «STRONG». Також, як зазначено на веб-сайті компанії «STRONG», наші краяни зможуть купити їх і в гіпермаркетах національних торговельних мереж — «Метро», «Фокстрот» й інших. Щоправда, у супермаркет електроніки «Комфі» в Івано-Франківську їх досі ще не привозилиѕ Що б я порадив читачам «Галичини»? Купуючи тюнер для перегляду цифрового телебачення, варто неодмінно попросити продавця тут же, в магазині, перевірити його. Це займе кілька хвилин. Але кожний особисто пересвідчиться, що це саме той прилад, який потрібен, що він приймає цифровий сигнал і високоякісно відтворює зображення і звук на всіх каналах.


    - Але наразі, поки цифровим сигналом ще не покрито всю територію області, жителі віддалених населених пунктів цілком ймовірно можуть зіштовхнутися з іншою ситуацією: в магазині у райцентрі чи в іІано-Франківську вони переконаються у тому, що «СЕТ-топ-бокс» працює, а вже вдома з’ясується, що купили його зарано. Бо сигнал до їхньої антени ще не доходить. Що порадите в такій ситуації?

    — Найкраще рішення — попередньо проконсультуватися з фахівцями майстерень або ж магазинів, котрі продають та встановлюють на замовлення чи ремонтують зовнішні антени там, де живете. Кожний у своєму районі чи місті, як правило, обізнаний, чи вже є сигнал цифрового телебачення та чи він високоякісний.

    - У наших читачів може виникнути запитання: чому їм слід купувати «СЕТ-топ-бокс» саме компанії «STRONG»?

    — Щоб ми змогли дивитися цифрове телебачення однакової якості по всій країні, найперше потрібне сертифіковане обладнання, здатне передати вже безпосередньо до телевізора сигнал з дотриманням усіх технічних параметрів. Тендер на його постачання в Україну виграла компанія «STRONG». З 19 березня сигнал, який посилають передавачі цифрового телебачення, йде вже закодованим. І саме «СЕТ-топ-бокс» із маркуванням DVB і T2 розкодовує його нам для перегляду. Звісно, можна було піти й іншим шляхом: відкрити його для ретрансляції з допомогою будь-яких тюнерів. Але тоді, і це стовідсотково, мали б таку ситуацію. Спочатку Україну заполонили б тюнерами виробництва багатьох країн і навіть наших майстерень. А потім масово пішли б скарги: у когось — на зображення, у когось — на звук. А обіцяли, мовляв, що у всіх буде високоякісна «цифра»ѕ Уникнути цих проблем може дозволити лише сертифіковане обладнання.

     

    «Обов’язкова умова — написати заяву»

    - Уряд України, як відомо, зобов’язався за кошти Держбюджету безплатно забезпечити «СЕТ-топ-боксами» для приймання цифрового телебачення населення низки категорій, зокрема інвалідів, малозабезпечені сім’ї. Що потрібно їм зробити, аби безплатно отримати тюнер?

    — Передусім звернутися до місцевих управлінь праці та соціального захисту населення і написати заяву. Обов’язковою умовою є те, що потрібно неодмінно прийти самому і написати заяву на безплатне отримання «СЕТ-топ-боксу». Тобто просто роздавати тюнери за списками тих, хто має пільги, не будуть.

    - До якого часу слід встигнути подати заяву, щоб безплатно отримати тюнер для цифрового телебачення?

    — Заяви необхідно подати до  1 липня ц. р. Бо вже після 1 липня всім, хто має право на безплатне отримання тюнерів, почнуть надсилати «СЕТ-топ-бокси». Зауважу: їх не видаватимуть на місці, а надсилатимуть кожному заявникові персонально поштою.

    - Якщо у сім’ї — інвалідів або багатодітній — є більше, ніж один телевізор, скільки «СЕТ-топ-боксів» вони мають право безплатно отримати?

    — Один «СЕТ-топ-бокс» — на одне помешкання. Тобто якщо прийшла людина, яка приписана у конкретній квартирі і має субсидії зі сплати житлово-комунальних послуг, то вона зможе отримати лише один тюнер. Не два, якщо є два телевізори і є пільгиѕ Взагалі ситуація така, що до тюнера, який приймає цифровий сигнал, можна під’єднати лише один телевізор. Це стосується не лише тих, хто має право на безплатне отримання «СЕТ-топ-боксів», а й усіх, у кого є більше, ніж один телевізор. Тому доведеться вирішувати як бути: чи тратитися і до кожного з них купувати тюнер, чи на одному дивитися телебачення в «цифрі», а до другого під’єднати, наприклад, DVD-програвач або кабельне чи супутникове телебачення.

    Області на «цифру» переходитимуть індивідуально

     

    - Нашим краянам, які користуються пільгами, зрозуміло, слід поспішати подати заяви, аби безплатно отримати тюнер для цифрового телебачення. А як бути тим, кому їх тепер чи згодом і так доведеться купувати за власні гроші? До якого часу зможемо ще дивитися звичайне, аналогове телебачення?

    — Програма розвитку цифрового телебачення та його повного запуску розрахована так, що з 1 січня 2016 року аналогового телебачення вже фактично не має бути. Та це не означає, що процес переходу буде одночасним по всій Україні — ввечері вимкнули аналогове телебачення, а вранці вже включили «цифру». Фактично процес вимкнення аналогового телебачення розпочнеться вже з наступного року. По-перше, завдяки тому, що телекомпаніям, у яких закінчуються ліцензії на аналогове телебачення, їх уже не продовжують. Нові ліцензії видають лише на «цифру». Відтак частина телеканалів, до яких ми звикли, зникнуть з наших звичних програм. Бо який резон телекомпаніям, котрі щомісячно платять чималі гроші за трансляцію свого сигналу на цифровому телебаченні, водночас безплатно передавати свої програми в аналоговому ефірі чи через супутник? По-друге, вимкнення аналогового телебачення в Україні відбуватиметься окремо, по областях. На Львівщині це може бути раніше, ніж у нас. Або ж навпаки. Ще в інший час на «цифру» перейде Тернопілля. Це залежатиме, власне, від двох обставин. По-перше, від наявності тюнерів у більшості наших краян, а по-друге, — від поширення високоякісного сигналу на всій території Івано-Франківщини. Наразі не можу сказати, що прикарпатці вже масово скуповують «СЕТ-топ-бокси», але принаймні за тією інформацією, яку маю, процес продажу тюнерів йде досить активно. І в Івано-Франківську, і в райцентрах. Особливо в останні півтора-два тижні.
    Н

    асамкінець зауважу, що з остаточним переходом на цифрове мовлення безперечно не зникнуть ні кабельне, ні супутникове телебачення. Вони мають своїх глядачів і, впевнений, й надалі матимуть своїх шанувальників та свої ніші для розвитку. Навіть цифрове телебачення — це далеко не останнє досягнення в системі телекомунікацій. Адже ми є свідками розвитку IP-технологій, які дозволяють інтегрувати Інтернет й телебачення та впритул наблизитися до створення інтерактивних телепрограм.

    Право на безплатне отримання тюнерів для цифрового телебачення, згідно з рішенням Кабінету Міністрів України, мають:


    — усі інваліди першої та другої груп (у тому числі інваліди війни таких же груп);
    — інваліди війни третьої групи;
    — особи, які виховують дитину-інваліда, за умови, що дитина живе разом з ними і не перебуває на повному державному утриманні;
    — особи із малозабезпечених сімей, які отримують державну допомогу згідно із Законом України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»;
    — особи, на яких поширюється право на отримання субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг протягом опалювального періоду 2011—2012 років.

    Галичина

    Просмотров: 1202 | Добавил: ondifua | Рейтинг: 0.0/0